brak tabel w pliku .docx

Użytkowanie edytora dokumentów

brak tabel w pliku .docx

Postprzez ewenement22 » Pn lip 30, 2018 9:56 am

Witam ma problem i proszę o pomoc w jego rozwiązaniu.
jak otwieram plik .docx w wordzie jest ok
Obrazek
natomiast w writerze już nie:(
co robić
Obrazek

open office aktualny 4.1.5
OpenOffice 4.1.5 na Windows 10
ewenement22
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn lip 30, 2018 9:50 am

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez Jan_J » Pn lip 30, 2018 1:26 pm

To nie jest tabelka, tyko grafika wektorowa.

Obsługa grafiki zintegrowanej z dokumentem, w przeciwieństwie do osadzanych kompletnych ilustracji, jest dość słabo zrealizowana podczas importu. Trochę dlatego, że jest zachowanie zgodności między aplikacjami jest tu bardzo trudne i często odbywa się `na granicy` zgodności ze standardami, albo nawet poza nią; trochę dlatego, że `prawdziwi twardziele` pogardzają tego rodzaju ilustracjami, woląc osadzać kompletne rysunki przygotowane w dobrze zdefiniowanych formatach (jak postscript, pdf, svg, eps, wmf). Z kolei niespecjaliści (tzn. specjaliści np. od lodów, ale nie od grafiki) korzystają zwykle z narzędzi będących w danej chwili pod ręką, i trudno im się dziwić.

Radziłbym sprawdzić jak sobie radzi w tym przypadku LibreOffice. Trochę się w nim dzieje z wersji na wersję, jeśli chodzi o ulepszanie importu.
JJ
LO (6.0|6.1) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3719
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez ewenement22 » Pn lip 30, 2018 1:45 pm

ok spróbuję... ale czy to oznacza, że open office po prostu sobie z tym nie poradzi?
OpenOffice 4.1.5 na Windows 10
ewenement22
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn lip 30, 2018 9:50 am

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez Jan_J » Pn lip 30, 2018 1:55 pm

Jednoznacznie odpowiedzieć się nie da.
Na ekranie widać tylko efekt, czyli szkic. Zaś o powodzeniu importu decyduje nie tyle, jak ów szkic wygląda, co jakimi środkami został on opisany, i czy import je obsługuje. To może zależeć od manipulacji przy tworzeniu pliku, może się zmieniać od formatu do formatu (np. doc / docx), wreszcie jest zależne od wersji oprogramowania i przy zapisie, i przy odczycie.
Spróbowałem przed chwilą utworzyć diagram blokowy wordem 2007 (na obrazku z lewej strony), zapisać jako docx i odczytać libreoffice'em 5.0.5 (z prawej strony).
diagramy.png

Jest inaczej niż w Twoich załącznikach, ale efekt też nie nadaje się do poważnego wykorzystania. No ale dzisiaj mamy już Writera 5.4.7, w wersji Fresh 6.0.x, a beta nawet 6.1. Warto sprawdzić, a nie mam ich pod ręką.
Z dokumentacji LO 6.0: https://wiki.documentfoundation.org/Rel ... XML_filter
JJ
LO (6.0|6.1) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3719
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez ewenement22 » Pn lip 30, 2018 4:24 pm

Na syrpnie open office jest tylko wersja 4.1.5
OpenOffice 4.1.5 na Windows 10
ewenement22
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn lip 30, 2018 9:50 am

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez Astur » Pn lip 30, 2018 6:14 pm

Jan miał na myśli Libre Office

https://www.libreoffice.org
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 540
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez Jermor » Śr sie 08, 2018 2:16 pm

Jest jeszcze jedna metoda. Sprawdziłem ją na przykładzie zacytowanym przez Jana_J. Schemat przekonwertował się poprawnie.
Wykorzystałem do tego dostarczone z pakietem OpenOffice makro służące do konwersji dokumentów MS Word na dokument Writera (także Excel na Calc i PowePoint na Impres). Makro "obsługuje" tylko starsze wersje dokumentów MSO więc word w wersji DOC.
Makro odnajduje wszystkie dokumenty wybranego typu w wybranym folderze, należy więc utworzyć jakiś folder tymczasowy i umieścić w nim tylko ten jeden potrzebny plik.
Samo makro o nazwie Main należy wywołać z kontenera Makra OpenOffice, z biblioteki ImportWizard w module Main.
AOO 4.1.5, LO 6.0.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 487
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez Damianaleno » Śr wrz 05, 2018 1:39 pm

Z tą ostatnią metodą możecie podać krok po kroku jak to zrobić?
Open Office 2017, Windows 8.1
Avatar użytkownika
Damianaleno
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt sie 28, 2018 11:19 am

Re: brak tabel w pliku .docx

Postprzez Jermor » Śr wrz 05, 2018 5:14 pm

Jeśli masz dokument w nowym standardzie Worda (z rozszerzeniem nazwy docx) zapisz go jako dokument w standardzie Word 97-2003 najlepiej w osobnym folderze.
Teraz wywołaj dowolny program (Calc, Writer, Draw,...) lub tylko powłokę LibreOffice lub Apache OpenOffice.
Wybierz "Narzędzia -> Makra -> Wykonaj makro"
W otwartym nowym oknie dialogowym znajdź "Makra OpenOffice" lub "Makra LIbreOffice" (to zależy jakiego pakietu używasz).
Rozwiń ich widok (znak +), na rozwiniętej liście znajdź "ImportWizard" i także rozwiń jego widok (znak +). W rozwiniętej liście znajdź moduł "Main" i kliknij go. W okienku po prawej stronie pojawią się nazwy makr z tego modułu. Znajdź makro o nazwie "Main", zaznacz je i uruchom.
Dalej postępuj zgodnie z otwartym oknem dialogowym.
AOO 4.1.5, LO 6.0.6 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że ktoś podał rozwiązanie.
Jermor
 
Posty: 487
Dołączył(a): So paź 12, 2013 11:09 am


Powrót do Writer

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

cron