zawijanie tekstu w komórce notatka

Użytkowanie programu bazodanowego

zawijanie tekstu w komórce notatka

Postprzez skk » Pn mar 05, 2018 10:17 am

Witam,

chciałabym się dowiedzieć, czy można pisać tekst od nowej linii w jednej komórce, jeśli mam ją oznaczoną jako NOTATKA [LONGVARCHAR]? Tak, jak, np można to robić w Excelu. Może jest do tego jakiś skrót klawiaturowy?

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
OpenOffice 4.1.5
skk
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn mar 05, 2018 9:53 am

Re: zawijanie tekstu w komórce notatka

Postprzez Jan_J » Pn mar 05, 2018 6:34 pm

Tabela w bazie danych nie służy do prezentacji, tylk odo przechowywania danych. Wobec tego pojęcia szerokości, wielkości fontu i zawijania tekstu jej nie dotyczą.
Trzeba się zatroszczyć o odpowiednie sformatowanie tabeli w dokumencie raportu. Na przykład jeżeli importujesz tabelę do Calca, możesz nadać szerokość i inne właściwości komórkom.
Podobnie będzie w przypadku użycia dodatków typu report builder.
Ale lepiej niech się wypowiedzą osoby, które z tych narzędzi korzystają na codzień.
JJ
LO (6.0|6.1) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3733
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: zawijanie tekstu w komórce notatka

Postprzez Rafkus » So cze 09, 2018 12:01 am

można.
Podczas edycji formularza we Właściwościach Ogólnych pola tekstowego jest opcja typ tekstu i do wyboru ustawić: Jedną linię, Wiele linii, Wiele linii z formatowaniem
OpenOffice 4.1.5. Widows 10
Rafkus
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: zawijanie tekstu w komórce notatka

Postprzez Jan_J » So cze 09, 2018 9:16 pm

Słusznie. W formularzu tak może być; to jest narzędzie wizualne. Moja uwaga dotyczyła tabeli, czyli struktury przechowywania danych.
JJ
LO (6.0|6.1) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3733
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: zawijanie tekstu w komórce notatka

Postprzez Rafkus » N cze 10, 2018 12:11 pm

zrobiłem szybki teścik i sprawdziłem:
jak w formularzu ustawi się, że pole może mieć wiele wierszy to w tabeli również w tym polu można wpisywać dane w kilku wierszach. Przejście do nowej linii odbywa się poprzez jednoczesne naciśnięcie klawisza SHIFT i ENTER
OpenOffice 4.1.5. Widows 10
Rafkus
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości