LibreOffice 5.1

Wspólnie dbajmy o jakość OpenOffice. Używajmy wersji testowych, zgłaszajmy błędy, czuwajmy nad poziomem tłumaczeń

LibreOffice 5.1

Postprzez quest-88 » Śr lut 10, 2016 2:23 pm

Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Astur » Śr lut 10, 2016 6:50 pm

Czy wam też sumy kontrolne się nie zgadzają?
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 501
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Jan_J » Cz lut 11, 2016 1:15 am

Dla 3 plików pod w32 mi się zgadza. Rpm-y ściągnę jutro.
JJ
LO (5.3|5.4) ∙ AOO 4.1.3 ∙ Python (2.7|3.6) ∙ Unicode 10 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux 3.x ∙ Fedora ∙ CentOS ∙ SUSE
Jan_J
 
Posty: 3428
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez oprych » Pt lut 12, 2016 6:10 pm

Mam pytanko, czy u Was też w wersji 5.1 w plikach zdalnych nieaktywne są pola OneDrive, a z Google nie może się połączyć?

Pytam, bo szukałem na bugzili podobnego przypadku i nie znalazłem. W necie też cicho.
Dlatego już zgłupiałem, czy to tylko u mnie na 4 komputerach jest problem? :)

Nawet okno akcji jest nieaktywne :P
LO 5.4.2 / MO 2007 / MO 2013
Avatar użytkownika
oprych
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt sie 09, 2011 7:43 pm

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Jan_J » N lut 14, 2016 11:32 am

Sumy md5 instalek x86_rpm też się zgadzają.
JJ
LO (5.3|5.4) ∙ AOO 4.1.3 ∙ Python (2.7|3.6) ∙ Unicode 10 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux 3.x ∙ Fedora ∙ CentOS ∙ SUSE
Jan_J
 
Posty: 3428
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Jan_J » N lut 14, 2016 11:49 am

Najważniejsza widoczna zmiana między 5.0 a 5.1 polega na przeorganizowaniu menu głównego: dodano grupę „Style” i umieszczono w niej, a jakże, funkcje zarządzania stylami i stosowania stylów. We Writerze wygląda to tak:
Załączniki
menu_writer51.png
Writer 5.1
menu_writer51.png (5.67 KiB) Przeglądane 2642 razy
menu_writer50.png
Writer 5.0
menu_writer50.png (4.14 KiB) Przeglądane 2642 razy
JJ
LO (5.3|5.4) ∙ AOO 4.1.3 ∙ Python (2.7|3.6) ∙ Unicode 10 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux 3.x ∙ Fedora ∙ CentOS ∙ SUSE
Jan_J
 
Posty: 3428
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Jan_J » Wt mar 15, 2016 4:44 pm

A pod maską Python 3.5.0 jako język skryptowy. Miłe zaskoczenie.
JJ
LO (5.3|5.4) ∙ AOO 4.1.3 ∙ Python (2.7|3.6) ∙ Unicode 10 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux 3.x ∙ Fedora ∙ CentOS ∙ SUSE
Jan_J
 
Posty: 3428
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Jactra » Cz mar 17, 2016 8:28 am

Tylko niestety nie do końca przetłumaczony interfejs....
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 252
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez quest-88 » So kwi 02, 2016 1:41 pm

@Jactra

Właśnie wydano LO 5.1.2 RC2, który ma już spolonizowany interfejs.
http://www.libreoffice.org/download/pre-releases/
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Jactra » So kwi 02, 2016 2:24 pm

Wielkie dzięki za info.
Kto zajmuje się w tej chwili polonizacją ?
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 252
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez Astur » So kwi 02, 2016 5:47 pm

quest-88 napisał(a):Właśnie wydano LO 5.1.2 RC2, który ma już spolonizowany interfejs.
Samo tłumaczenie niewiele daje, gdy polecenia są odwrotnie przyporządkowane. Przykład:

  1. Tworzymy nowy plik tekstowy.
  2. Wpisujemy kilka pustych akapitów.
  3. Ostatni pusty akapit obdarzamy dolną krawędzią.
  4. Otwieramy galerię i przeciągamy dowolny kształt do tego akapitu.
  5. Klikamy prawym klawiszem myszki na owym kształcie i otwieramy Format obrazu -> Typ
  6. Sprawdzamy, ewentualnie korygując:
    • Zakotwiczenie Do akapitu;
    • Pozycja poziomo Do środka - Obszar akapitu
    • Pozycja pionowo Do góry - Obszar tekstu w akapicie

I teraz, uwaga: Klikamy Pozycję pionowo i wybieramy Do dołu
Klikamy OK i co się dzieje?
Kształt zostaje wyrównany od dolnej krawędzi akapitu w górę

Wchodzimy z powrotem do tego okienka i klikamy tę samą listę, tym razem wskazując Do góry
Klikamy OK i co się dzieje
Kształt zostaje wyrównany od górnej krawędzi akapitu do dołu.

Pewnie to nie jest błąd tylko nowa atrakcja i tak ma być... :evil:
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 501
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: LibreOffice 5.1

Postprzez quest-88 » So kwi 02, 2016 7:32 pm

Jactra. Pracę pod polonizacją zaczął Raknor i to on odwalił kawał roboty. Z jakiegoś powodu brakło czasu na dokończenia i tym już zająłem się ja.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze


Powrót do Nowe wydania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość