4.1 dev: zmień rozmiar liter

Wspólnie dbajmy o jakość OpenOffice. Używajmy wersji testowych, zgłaszajmy błędy, czuwajmy nad poziomem tłumaczeń

4.1 dev: zmień rozmiar liter

Postprzez Jan_J » Wt maja 28, 2013 8:01 pm

// zupełnie przypadkiem, wyłączając Calca 4.1 po testach wykresów

Format -> Zmień rozmiar liter
Jak w zdaniu
małe litery
DUŻE LITERY → WIELKIE LITERY
Jak Nazwy Własne
zAMIANA nA mAŁE/wIELKIE → zMIANA mAŁE/wIELKIE
JJ
LO (5.3|5.4) ∙ AOO 4.1.3 ∙ Python (2.7|3.6) ∙ Unicode 10 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux 3.x ∙ Fedora ∙ CentOS ∙ SUSE
Jan_J
 
Posty: 3428
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: 4.1 dev: zmień rozmiar liter

Postprzez Raknor » Śr maja 29, 2013 2:41 am

DUŻE LITERY → WIELKIE LITERY (już zmienione)
Jan_J napisał(a):zAMIANA nA mAŁE/wIELKIE → zMIANA mAŁE/wIELKIE

A może:
tOGGLE cASE → oDWRÓĆ wIELKOŚĆ lITER
:?:

PS. Nie działa funkcja Sentence case
LibreOffice 3.6.4 | 5.0 (64bit)
Kubuntu 14.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Raknor
 
Posty: 509
Dołączył(a): Pt lut 19, 2010 3:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: 4.1 dev: zmień rozmiar liter

Postprzez Jan_J » Śr maja 29, 2013 6:25 pm

Raknor napisał(a):tOGGLE cASE → oDWRÓĆ wIELKOŚĆ lITER
+1
No właśnie: pomyśleć od nowa, zamiast ulepszać stare.
JJ
LO (5.3|5.4) ∙ AOO 4.1.3 ∙ Python (2.7|3.6) ∙ Unicode 10 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux 3.x ∙ Fedora ∙ CentOS ∙ SUSE
Jan_J
 
Posty: 3428
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: 4.1 dev: zmień rozmiar liter

Postprzez quest-88 » Cz maja 30, 2013 1:46 pm

Widzę, że Raknor już coś pozmieniał dla linii 4.1. Ja zmieniłem całą resztę [dla linii 4.0 również]. Jan, wszystkie Twoje sugestie zostały wdrożone.

A teraz najlepsze. Widzę, że nikt nie aktualizuje słowniczka oprócz mnie. Nie wszyscy wiedzą, ale trwa systematyczna konwersja okienek z VCL na Widget Layout. Taka konwersja wiąże się ze zmianą "hot keys" czyli zmianą znaku, który jest odczytywany jako skrót klawiaturowy. Andras Timar, który zarządza Pootle napisał na liście:

It is not possible, different technologies use different hotkey markers.
~ is for old VCL
_ is for new .ui
& is for native Windows widgets


Po każdej takiej konwersji mamy 'miliard' nowych tłumaczeń, które od starych różnią się właśnie "hot key marks". Na szczęście jest bot, który pamięta stare tłumaczenia i sugeruje nowe. Rzecz w tym, że pamięć bota nie ogarnia bieżących tłumaczeń. Więc jeśli teraz zostawiliśmy "~WIELKIE LITERY", to po konwersji stosownego okna w np. LO 4.2, bot najpewniej zasugeruje "_DUŻE LITERY". Jeśli nie będziemy odnotowywać zmian na bieżąco, kto będzie o tym pamiętał za pół roku?
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze


Powrót do Nowe wydania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość