LO4: błędy i regresje

Wspólnie dbajmy o jakość OpenOffice. Używajmy wersji testowych, zgłaszajmy błędy, czuwajmy nad poziomem tłumaczeń

LO4: błędy i regresje

Postprzez quest-88 » Cz gru 13, 2012 12:06 am

Heja.

Proszę o potwierdzenie.

Calc 4 w komórce sformatowanej na walutę wyświetla dodatkowy znak (apostrof).

Przykłady:
3.6: 37,82 = 37,82 zł
4.0: 37,82 = 37,82 "zł

Oba są sformatowane tak samo. Kod to

# ##0,00" "[$zł-415];[RED]-# ##0,00" "[$zł-415]


I nie, żadne usunięcie apostrofu z kodu nic nie zmienia.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LO4: błędy i regresje

Postprzez Raknor » Cz gru 13, 2012 11:39 am

W 3.5.5: brak

W 4.0.0.0.beta1+ (Build ID: 3f69a82ceab665224dc39067f4d686e2be9c5eb)
TinderBox: Linux-x86_10-Release-Configuration, Branch:libreoffice-4-0, Time: 2012-12-11_17:31:17

jest nadmiarowy znak "
LibreOffice 3.6.4 | 5.0 (64bit)
Kubuntu 14.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Raknor
 
Posty: 509
Dołączył(a): Pt lut 19, 2010 3:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: LO4: błędy i regresje

Postprzez quest-88 » Cz gru 13, 2012 11:43 pm

Odkryłem gdzie leży błąd. Waluta jest wyświetlana ze zbędnym znakiem jeśli ustawienia lokalne są ustawione na "Polski". Można stosować złotówki i mieć angielskie ustawienia lokalne, a wtedy dane będą się poprawnie wyświetlać.

Błąd przed chwilą zgłosiłem.
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=58268

//edycja

Właśnie zauważyłem, że błąd nie występuje w nowych arkuszach, za to występuje w moim pliku, który tworzę już ponad 4 lata. Czy u Was też tak jest?

Import z 3.6 do 4.0 > błędy
Import z 4.0 do 3.6 > bez błędów
Nowy arkusz w 4.0 > bez błędów
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: LO4: błędy i regresje

Postprzez Raknor » Pt gru 14, 2012 8:41 am

A zrób jeszcze tak:

Ustaw wszędzie Polski.
Wpisz w komórkę: 37,82
Formatowanie: # ##0,00" "[$zł-415];[RED]-# ##0,00" "[$zł-415]
Zapisz i zamknij arkusz.
Otwórz arkusz, masz teraz dwa "
:)
LibreOffice 3.6.4 | 5.0 (64bit)
Kubuntu 14.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Raknor
 
Posty: 509
Dołączył(a): Pt lut 19, 2010 3:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: LO4: błędy i regresje

Postprzez quest-88 » Wt gru 18, 2012 8:31 pm

Problem został rozwiązany. Właśnie nadano mu status "RESOLVED FIXED". W ogóle, błąd wyeliminowano w ok. 90 minut od przyjęcia go przez dewelopera. :-)
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze


Powrót do Nowe wydania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość