[SOLVED] Błąd odczytu tabel w plikach .doc

Wspólnie dbajmy o jakość OpenOffice. Używajmy wersji testowych, zgłaszajmy błędy, czuwajmy nad poziomem tłumaczeń

[SOLVED] Błąd odczytu tabel w plikach .doc

Postprzez Jactra » N paź 07, 2012 2:44 pm

Witam.

Nie wiem co jest, ale w wersjach 3.6.1 oraz 3.6.2 mam problem z poprawnym wyświetlaniem tabel w plikach .doc.
W poprzednich wersjach (3.6.0 nie pamiętam, ale poniżej na pewno) było dobrze.

P.S.
Dodałem plik.
Ściągnąłem i zainstalowałem wersję 3.5.6. W niej jest wszystko ok.
Teraz w takim układzie mam pytanie :
1. Czemu tak się dzieje, że rzeczy, które poprawnie działają w wersji np. 3.5.6 nie działają poprawnie w wersji 3.6.x ?
2. Czym różnią się linię 3.6.x oraz 3.5.x ?
3. Które wersję w takim razie instalować w tzw. środowiskach produkcyjnych (w biurze) ?
Załączniki
Plik.doc
(16.5 KiB) Pobrane 95 razy
Tak powinno być.pdf
(59.8 KiB) Pobrane 113 razy
Tak jest.pdf
(59.88 KiB) Pobrane 129 razy
Ostatnio edytowano N paź 07, 2012 4:07 pm przez Jactra, łącznie edytowano 1 raz
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 252
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: Błąd odczytu tabel w plikach .doc

Postprzez quest-88 » N paź 07, 2012 3:23 pm

To po prostu regresja. W takim przypadku należy zgłosić błąd i udostępnić plik źródłowy.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: Błąd odczytu tabel w plikach .doc

Postprzez Jactra » N paź 07, 2012 4:08 pm

Quest-88 :
zedytowałem post i dodałem plik. Jakby mógł to ktoś zgłosić.
Dodałem też trzy pytania.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 252
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am

Re: Błąd odczytu tabel w plikach .doc

Postprzez Minio » N paź 07, 2012 5:40 pm

Również zauważyłem problem z niektórymi tabelami w linii 3.6. Chciałem to zgłosić, ale czekałem aż 3.6.2 znajdzie się w repozytorium Debiana, aby sprawdzić, czy przypadkiem błąd nie został poprawiony. Twoja wiadomość zmotywowała mnie jednak, żeby spojrzeć na to wcześniej.

Generalnie ten błąd został zgłoszony. Poprawiono go tydzień temu, ale odpowiednia łatka, niestety, nie dostała się do 3.6.2. Będzie obecna dopiero w 3.6.3.
Jeżeli masz czas i ochotę, pobierz wersję rozwojową (zdecydowanie nie nadaje się do użytku produkcyjnego!) ze strony z daily builds (wersję na Windowsa znajdziesz w katalogu „Win-x86_9-Voreppe”) i sprawdź, czy problem z Twoim dokumentem nadal występuje. Jeżeli chodzi o te pliki, na których ja zaobserwowałem problem, to otwierają się one poprawnie w wersji z 7 października.

Jactra napisał(a):1. Czemu tak się dzieje, że rzeczy, które poprawnie działają w wersji np. 3.5.6 nie działają poprawnie w wersji 3.6.x ?


Ponieważ kod wersji rozwojowej ciągle ulega zmianie. Usuwane są stare (nieużywane) funkcje, istniejące są modyfikowane etc. Podczas tych zmian programiści czasami popełniają błędy i psują coś, co wcześniej działało. Problemy takie powinny być wykrywane podczas testów jakości (testy automatyczne, wersje alpha i beta), ale ponieważ zespół testerów liczy niewiele osób (i, o ile mi wiadomo, każdy z nich sprawdza tylko to, co przyjdzie mu do głowy — wiele funkcji w ogóle nie jest testowanych), niektóre błędy są obecne w ostatecznych wydaniach.

Jactra napisał(a):2. Czym różnią się linię 3.6.x oraz 3.5.x ?


http://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/3.6

Jactra napisał(a):3. Które wersję w takim razie instalować w tzw. środowiskach produkcyjnych (w biurze) ?

Osobiście używałbym ostatniej wersji z danej linii, i to tylko po wcześniejszym sprawdzeniu, czy wszystkie funkcje wymagane przez pracowników działają bezproblemowo.
W każdym razie przed piątym wydaniem danej linii (.4) nawet nie ma co zawracać sobie głowy aktualizacją.
Mój blog o używaniu LibreOffice
LibreOffice 4.2.6, Debian testing amd64
Minio
 
Posty: 323
Dołączył(a): Śr sie 01, 2012 1:48 am
Lokalizacja: (Poznań|Dziwnów), Polska

Re: Błąd odczytu tabel w plikach .doc

Postprzez quest-88 » So paź 13, 2012 9:57 pm

Wydano RC1 LibreOffice 3.6.3 [Wersja 3.6.3.1 (Build ID: f8fce0b)].
Błąd został już usunięty.
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Avatar użytkownika
quest-88
 
Posty: 1097
Dołączył(a): N maja 24, 2009 8:12 pm
Lokalizacja: Zabrze

Re: [SOLVED] Błąd odczytu tabel w plikach .doc

Postprzez Jactra » N paź 14, 2012 5:37 pm

Dzięki za informację.
LibreOffice 5.0.2 /Vista Bussines
Jactra
 
Posty: 252
Dołączył(a): N maja 15, 2011 8:51 am


Powrót do Nowe wydania

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość